Besök på HVEN

f60a47f7792630a3a86bc14c0657e89c_XLIdag var det äntligen dags att få besöka destilleriet som tillverkar whisky i Skåne. Backafallsbyn på ön ven utanför Landskrona producerar SPIRIT OF HVEN. Idag var det dags att för dem att lansera och genomföra den första officiella provningen av SEVEN STARS NO.2 MERAK.bild

För ca 1,5 månad sedan plingade det till i bloggens mailbox. Det visade sig vara en inbjudan för att deltaga i ovan nämnda aktivitet.

Efter frukost och val av skjorta gick transporten till Landskrona. Vädret var halvdisigt med lite tendenser av sol. I biljettluckan vid ventrafikens båt-terminal ställdes frågan: Var kommer du ifrån ? Då var det bara att uppge den hemliga koden : Whiskyklubben MALTE ! Simsalabim och så stod man med båtbiljett till ven i sin hand. Färden över tog ca 30 minuter i ett väldigt lugnt hav. Väl i hamn stod det en buss och väntade på oss,  för transport till Backafallsbyn.

Värdparet och ägarna Anja & Henric Molin genomförde presentationen med lite hjälp av deras son. MERAK är del två av en serie av sju whisky som är uppkallade efter stjärnor. Del ett i serien kom ifjor och heter DUBHE. De uppskattade att MERAK kommer att produceras i ca 11000 flaskor. Framför oss stod det uppdukat ett litet kit med dagens whisky. Det var en angenäm smak på denna som definitivt kan rekommenderas.bild

bild Enligt deras faktablad är detta deras bedömning av doft och smak: Outspädd, utan vatten har whiskyn en arom fylld av lakrits och läder, örtig kryddighet och en mjuk omslingrande doft av torv. Här finns en klar doft av rök hoptvinnad med blommande apelsinträd och rosenblad detta kombineras med en lätt saltig sjöbris. Bakom den lätta pepprigheten finns en klar ton av vanilj och choklad. Smaken är frisk och lite ettrig med en örtig pepprighet. Whiskyn visar mognad och härlig fatkaraktär samtidigt som den visar på en ungdomlig fräschör kombinerad med fudge och vanilj i avslutningen. Tanken går till mjuk Cohiba med friska citrustoner och anis. Mellanlång eftersmak med oljig avslutning, balanserad väl på mitten av tungan.bild

Utspädd, med vatten, ca 1:5, går doften från saltlakrits över i söt lakrits. Dofter av Cabernet Sauvignon som härrör sig från fatlagringen visar sig och aromer av mörk choklad och mandel lyfter rök och torvdofterna. Apelsinblommorna parar sig med lädertonerna och skapar en cuvée av dofter som lyfter den mjuka lockande karaktären. Smaken är mjuk och rund med ett ungdomligt friskt bett som påminner om fläderblommor och rök kombinerat med vaniljfudge. Eftersmaken är ihållande med klara röktoner och antydan till tjära. Den är oljig, frisk och väldigt mjuk

De producerar mycket mer än whisky. Gin, Vodka, Aqua Vitae, Sommarsnaps och Vintersnaps finns också i deras sortiment. Dessa gick också att provsmaka under dagen med lite tilltugg. Alla deras drycker är ekologiskt producerade så även whiskyn.

83c2446a0896df0a1f4af01c940ae1d9_XLbildEfteråt blev det rundvisning av lagret, buteljeringen, laboratoriet och destilleriet. Vi två som fanns på plats från Malte fick en egen specialvisning hur det går till vid vaxningen av toppen på flaskan.

Nöjda och belåtna gick sedan resan det omvända hemåt. På vägen hem hade till och med disen försvunnit och vårsolen ägde.

Ett stort tack för en trevlig dag måste riktas till arrangörerna. Whiskyklubben Malte kommer relativt snart ställa DUBHE mot MERAK på en provning.

MERAK kommer att kosta 795 kr på systembolaget och då får man 0,5 liter whisky. Denna kommer att släppas den 1 mars och ha beställningsnummer 20274.

Annons
Detta inlägg publicerades i Hven. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Besök på HVEN

  1. Pingback: Bloggen Whiskyval ett år ! | Whiskyval

  2. Pingback: Summering av Whiskyåret 2014 | Whiskyval

  3. Pingback: Besök på ven för lansering av Phecda | Whiskyval

  4. Pingback: Seven Stars No.5 Alioth | Whiskyval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s