Provning 63, 140919

IMG_2079I fredags var det dags med provning nummer 63. Tyvärr blev det ett återbud då Håkan hade blivit krasslig. Vi övriga fyra var på plats och hade inte mindre än sju olika whisky att åtnjuta denna kväll. Tre av dessa hade blivit skänkta av Spirit of Hven Backafallsbyn, PhilipsonSöderberg och Primewinegroup.   ————Ett stort tack till dessa företag !

Innan vi tog oss an dryckerna ägnade vi en stund att diskutera Skottlandsresan som vi genomförde i Juni månad. Vi konstaterade enhetligt att alla var mycket nöjda med resan. Foto samlades in och en prisutdelning genomfördes där olika kategorier fanns att tävla i.

Årets reseledare vanns av Micke, årets matpåminnare vanns av LG och Tomas vann årets sämsta uttalare av Inveraray. Priset till samtliga var en tavla med foto från när vi var och besökte Springbank. Undertecknad passade på att hänga upp min egen tavla i provrummet.IMG_1930

Följande whisky fanns på bordet denna kväll:

  1. John Medley´s , 6år , Bourbon USA , 40% , 249 kr
  2. Bowmore Small Batch , Islay Skottland , 40% , 389kr
  3. Sankt Ibb , Cask 11-217 , Ven Sverige , 51,4% , 985 kr , 500 ml
  4. Spirit of Hven Seven Stars No.1 Dubhe , Sverige , 45% , 795kr , 500ml
  5. Campbeltown Loch Season Greeting edition,  Blended Skottland , 40% , 200kr
  6. Old Ballantruan , Speyside Skottland  , 50% , 319kr
  7. Tullibardine 500 Sherry Finish,  Highland Skottland , 43% , 368kr

Vi var rörande överrens om att kvällens vinnare fanns bland någon av de två varianterna från Ven. Det fanns dock lite olika åsikter om Sankt Ibb eller Dubhe var den bästa. Dubhe framstod som en mer traditonell bra whisky medan Sankt Ibb stack ut mer med en gedigen fyllighet. Problemet med dessa båda är att de inte finns att få tag på Systembolaget då de sålt slut.IMG_2085

Vinnare i Bourbon-klassen blev John Medley´s. Den marknadsförs som ” billigast på bolaget inom segmentet amerikansk whiskey” och den slutade på sjunde plats med synpunkterna – lite tunn och saknar fyllighet men är man ute efter en billig Bourbon så är denna defentivt värt ett inköp.

Campbeltown Loch har vi provat förr nämligen 000526. Detta var Season Greeting edition och jag tror inte det är någon skillnad från den vanliga. Lite tunn är denna men det finns en kvalite som går igenom. I denna blended ingår bl.a. Springbank och Longrow och där var vi nyligen på besök, därav att den hamnade på bordet denna kväll.

Bowmore Small Batch fick en att drömma sig bort till besöket som vi nyligen genomförde på detta destilleri. En lättdrucken whisky från Bowmore med både rök och sälta var kommentaren.

Old Ballantruan är en rökig Speyside whisky. Inte helt vanligt i dessa trakter. Den försvann tyvärr ikväll mot det övriga motståndet.

Sist men inte minst stod en sherry lagrad Tullibardine 500. Sista året har den lagrats på sherryfat i storleken 500 liter, där av namnet. En trevlig whisky som inte nämnvärt stack ut åt något håll.IMG_2080

De tre sista whiskyn var inhandlade på Bordershop och det är bara att konstatera att det är en slant billigare där än på Systembolaget.

När det började sina i glasen serverades det vars sin sillamacka och en öl till detta. Kvällen avslutades med kaffe och chokladbullar.IMG_1929

Annons
Detta inlägg publicerades i Provning, Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Provning 63, 140919

  1. Pingback: Bloggen Whiskyval ett år ! | Whiskyval

  2. Pingback: Summering av Whiskyåret 2014 | Whiskyval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s