Slängde 200 tomflaskor !

52I söndags städade jag ut min fars gamla provrum. Det var nu snart 1,5 år sedan han gick bort. Först nu har jag samlat kraft och ta tag i detta projekt.

Lite historia om detta rum:

I mitten av 80-talet började min far att samla på whisky. Under årens lopp blev det fler och fler flaskor. I någonstans av mitten av 90-talet hade han en nästa komplett samling av alla sorters whisky som fanns på Systembolaget vid den tiden. Det gällde även alla olika storlekar av flaskor. Så i slutet av 1995 hade han drygt 450 olika flaskor whisky stående i alla olika skåp i hela huset.(Till min mors stora förtvivlan.)  Dessa var vid denna tid oöppnade. Sedan fick han den idén att han skulle starta en whiskyklubb. Whiskyklubben Malte  såg dagens ljus den 17:e november 1996. Lagom tills dess var det dags att inreda ett riktigt whiskyprovarrum. Alla flaskor ställdes på hyllor i detta rum. Under årens lopp bildade han vid olika tidpunkter fler whiskyklubbar. Först Malte juniorer (där jag var medlem) sedan Jäsarna därefter Malta och tillsist även McHolmstrand.

123316232Under årens lopp har de flesta flaskor blivit öppnade och kalasade på.Dock sparades alla tomflaskor efterhand. Det var ett väldigt unikt rum att ha whiskyprovning i. Så idag slängde jag drygt 200 flaskor i glasåtervinningen. Det återstår en del flaskor som vid speciella tillfälle kommer att öppnas. En del flaskor väcker större minne än andra. Ardbeg 1974 var en av ögonstenarna. Den öppnade han på sin 50-årsdag. Han hade ytterliggen en flaska av denna som han gav bort till Jesper Aspegren när han besökte en av provningarna. Det är många som har provat whisky genom åren i detta mycket speciella rum.

7Ett personligt minne var när vi fick hem vår egen Whisky Malte för första gången som legat på tunna på Springbank. När vi började denna provning kom det in journalister från både Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda. Vi var följdaktligen tidningskändisar dagen efter.

Detta inlägg publicerades i Provning, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Slängde 200 tomflaskor !

  1. Palle skriver:

    Nödvändigt att städa ibland.
    Intressant och bra historia – tror att du säkert har många fina minnen och kanske foton kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s