Glasprovning med sejdelshoppen.se

FINGER1417062605629PRINTlogoEn viktig del vid provning av whisky är själva glaset man dricker ur. Whiskyklubben Malte har sedan starten använt traditionella vinglas. För ett tag sedan fick bloggen ett erbjudande från sejdelshoppen.se att prova olika whiskyglas. Dessa glas provades under Maltes provning nr 64 som skedde 141121. Det som är viktigast med val av glas är så klart den egna känslan. Det finns lika många synpunkter på vilket glas som passar bäst som det finns synpunkter på vilken whisky man helst vill ha i glaset.Vi provade tre olika typ av glas.Här kommer mina personliga synpunkter:

whiskyglas-spey1 Spey Ett trevligt litet glas som saknar fot. Ligger bra i handen. Koncentrerar doften i mitten som ett bra glas skall göra.

whiskyglas-glencairn2 Glencairn Ett glas med en tjock fot ner till och ett avsmalnande form upp till. Mycket greppvänligt glas som rekommenderas av Scotch Whisky Association. (En organisation för den skottska whiskyindustrin.) Ett glas som jag tycker passar bäst i favoritsoffan med sin favoritwhisky.

 

whiskyglas-whiskyprovarglas3 Whiskyglas Detta glas är det som är mest likt de vi brukar använda normalt på våra provningar. Det känns som ett vinglas modell mindre. Detta är det som enligt mig passar bäst till en whiskyprovning. Ett mycket trevligt glas som kan rekommenderas som julklapp till den whiskyintresserade.

Alla tre glasen är som sig bör tulpanformade med mindre öppning än glasets bredaste form. Detta är viktigt för att koncentrera aromen i whiskyn till mitten av glaset. Allt för att lättare hitta vad som gömmer sig i doften.

En annan viktig aspekt när det gäller själva glaset är hur diskningen bör göras. Själv brukar jag köra alla whiskyglasen i diskmaskin efter provningar. Det är dock viktigt att se till att det inte står kvar vatten i glasen efter torkningen. Då finns risk att diskmedlet kan ge smak då det används nästa gång. Jag vet också flera personer som tycker det är viktigt med handdiskning för whiskyglas. Vad tycker du ?

Jag vill avsluta med att framföra ett stort tack till sejdelshoppen.se för ett trevligt samarbete. På deras sida hittas förutom whiskyglas också bland annat ölglas av alla de slag.

 

Detta inlägg publicerades i Glasprovning, Sejdelshoppen.se och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Glasprovning med sejdelshoppen.se

  1. Pingback: Summering av Whiskyåret 2014 | Whiskyval

  2. Pingback: Provning av whiskyglas från sejdelshoppen.se | Whiskyval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s