Provning 65

Igår fredag hade vi årets första provning med whiskyklubben Malte. Förutom ordinarie fem personer var också Niklas L inbjuden, för att se och lära. Allt talar för att jag kommer att start ännu en whiskyklubb. Mer om detta kommer framöver i bloggen.

japanflaskorDenna provnings tema var japansk whisky från Nikka. De fyra som fanns i glasen var:

  1. Nikka All Malt, Blended Malt , Japan , 40% , 351 kr
  2. Nikka from the Barrel , Blended , Japan , 51,4% , 381 kr , 500ml
  3. Nikka Pure Malt Red , Japan , 43 % , 537 kr , 500ml
  4. Nikka Pure Malt White , Japan , 43% , 537 kr , 500ml

Det finns två stora drakar i den japansk whiskyvärlden – Nikka och Suntory.

Suntory,+Yamazaki,+Nikka,+Sendai,+Shinsyu,+KaruizawaDet intressant med kvällens provning var att de två sorterna som kostar minst var de som genomgående fick högst betyg ! 351 kr för All Malt känns som mycket prisvärt. Denna är en blandning av single malt från Nikkas två destillerier nämligen Yoishi och Miyagikyo. Behaglig smak av frukt – smakar nästan som godis. Det unika med from the Barrel är att det är en blended som håller 51,4 % ! En del hade denna som kvällens etta.

Generellt var det mycket hög klass på alla av kvällens whisky. Japansk whisky har bra anseende i världen av en anledning. Pure Malt finns i tre sorter nämligen: Black , Red & White. Red är en gedigen whisky som är len och fin och sticker inte ut nämnvärt . White doftar mycket rök men den försvinner lite när den drickes. Ryktet säger att det finns Caol Ila iblandat i denna. Personligen tycker jag att Red & White kostar en krona eller två förmycket för att vara prisvärda. bord

Räkmacka och öl serverades när kvällens whisky så smått började ta slut. Ännu en trevlig kväll avslutades med kladdkaka till kaffet.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Nikka All Malt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s