Besök på ven för lansering av Phecda

 

Phecda_teaseIdag var det så dags att återigen göra ett besök på Spirit of hven Backafallsbyn vid deras lansering av tredje delen av sju i 7-stars serien. Whiskyklubben Malte hade återigen fått den stora äran att vara inbjuden till denna tillställning.

Whiskyn som kommer att släppas på Systembolaget den 6/3 heter Seven Stars Phecda. Återigen kommer namnet från en av stjärnorna i karlavagnen.

12211Värdparet Anja och Henric Molin fick i år klara sig utan hjälp av sin son. Anja inledde med ett par ord innan föreställning lämnades över till Henric. Han beskrev Phecda mycket passionerat och ingående innan han kallade in serveringspersonalen med brickorna fyllda med whiskyglas som innehöll dagens ”huvudperson” – Phecda ! Hux flux så satt man med ett glas i handen. Studen var inne när vi skulle få smaka. Dofta, smaka, vattna, smaka . När hela proceduren var genomförd kunde man åter konstatera att ännu en godbit levereras från hven. Deras programblad beskriver whiskyn så här:

Outspädd, utan vatten har whiskyn en klar ton av läder och saltlakrits, bakom den första pepprigheten smyger en härlig arom av barbecue och öppen brasa. När doftlökarna vant sig vid den högre alkoholstyrkan fylls näsan av mörk choklad, kaffe och vanilj. Doften knyts ihop av en sötma som påminner om moget portvin.

Smaken är potent med god balans mellan sötma och bitterhet. Mellanlång eftersmak med oljig ton, balanserad väl på mitten av tungan. En viss pepprighet i avlutningen.

Utspädd, med vatten dämpas de rökiga tonerna och går över mer i mocca och sötlakrits, de söta tonerna från Missourieken träder fram och lyfter vaniljkaraktären som i sin tur balanseras av en svag not av kokos och mjuk maltighet. Tanken går till en picknic på en våt sommaräng ätandes mörkt grovbröd med hasselnötskräm.

Smaken främjas av vatten genom att de söta tonerna framträder och lyfter vaniljen från eken. Den Franska Petraea eken blir tydligare och bjuder på en torr aniston med örtighet och antydan till pepprighet. Eftersmaken är mjuk med en viss ton av citrus och röda bär. Avslutningen är medellång med en svag rökton balanserat av vanilj.

1212121Efter presentationen och provsmakningen av Phecda fanns deras övriga sortiment för provsmakning med diverse passande tilltugg. Nytt för i år var att ordföranden i Sveriges Bartenders Gille stod och blandade drinkar – ett trevligt inslag. När så alla glas var urdruckna blev det en rundvandring i destilleriet innan det var dags för hemfärd. På vägen ut fick man en påse med 10 cl av Phecda samt diverse informationspapper med sig hem ! Lika generöst som sist. Dessa droppar kommer Whiskyklubben Malte att ha på en framtida provning.

123123Vattnet var lungt under dagens båtturer nästan lika bra som förra året. Här går det att läsa om förra årets lansering av Merak där Malte även fanns på plats.

Ett stort tack till alla i hela organisationen för dagens tillställning. Finns det möjlighet återvänder vi gärna.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Phecda. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Besök på ven för lansering av Phecda

  1. Ping: Provning 66 med MALTE | Whiskyval

  2. Ping: Seven Stars No.5 Alioth | Whiskyval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s