Provning 67 med MALTE

Igår kväll var hela Malte-gänget samlat igen för en ny whiskyprovning. Håkan M var kvällens gäst. Efter alla hälsat på vår nya hund och framförallt när Nelson hade hälsat på alla, så startade kvällens provning.ProvningI kvällens glas fanns:

  1. Ledaig, 10år, privatbuteljering, Isle of Mull,  Skottland , 52,9% , 650 kr
  2. Big Peat, Blended Malt , Islay, Skottland,  46% , 474 kr
  3. Ardbeg Perpetuum, Islay, Skottland, 47,4% , 849 kr
  4. Laphroaig Select, Islay, Skottland, 40% ,  389 kr

Ledaig (Led-chig) hade jag köpt av whiskyklubben Slainte. Denna whisky är den rökiga varianten från Tobermory. En trevlig whisky som inte är en rökbuse, som man kunde tro efter att studerat den annorlunda etiketten. Intressant att notera är att trots den innehåller 52,9% så var det flera som gissade på ett procenttal strax över 40.                                         Big Peat vann inte priset som kvällens whisky. Trots att denna blended malt innehåller Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen steg inte betygen till skyarna. Denna var också lite mindre rökig än man kunde tro innan avsmakning. Etiketten tyckte folket att den inte gav ett seriöst intryck och närmare avskräcker till köp.

De två sista var inköpta pga att både destillerierna fyller 200 år i år. Ny finns det 13 olika destillerier i Skottland som är i produktion , som är 200 år eller äldre.  Glenturret leder liga, startade 1775.  Ardbeg Perpetuum gavs ut för att fira just detta jubileum. Även denna en trevlig whisky som dock saknar den klassiska Ardbeg röken. Laphroaig Select var också denna lite annorlunda från vad man väntar av en klassisk Laphroaig-värsting.

Jag blev själv överraskad av kvällens provning. Hade väntat mig att rummet skulle dofta rök i veckor framöver pga att fyra hyfsat rökiga whisky provades. Vi kunde dock konstatera att det blev en trevlig och god provning ändå trots mindre rök än väntat.7&7 Micke W trollade sedan fram kvällens överraskning. Han hade varit i Andora och hittat en märklig whisky i en märklig förpackning. Whisky 7&7 , 40%, 20 cl. Jag har inte hittat vad för whisky som finns i. Spansk eller Skottsk ? Hur som helst alltid trevligt när någon ger en annorlunda upplevelser. Tack Micke !

Smörgås med Skagenröra, ägg och räkor, öl , kaffe och chokladbullar stod för mat, tilltugg och övrig dryck under kvällen.

Detta inlägg publicerades i Arbeg Perpetuum, Laphroaig Select. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s