Provning 82 med Malte

Kvällen började med en djupare diskussion om min nyinköpta cykel.  Sakta men säkert gled vi så småningom vidare in på kvällens tema, nämligen whisky.

IMG_2671

I glasen denna kväll fanns:

  1. Jim Beam Rye, 40%, Kentucky USA, 299 kr
  2. Hvenus Rye, 45,6%, Sverige, 395 kr
  3. High Coast Dálvve Sherry, 48%, Sverige, 499 kr
  4. Box Dálvve, Batch 1, 46%, Sverige, 481kr
  5. Hven ,Seven Stars No. 6:1 Mizar , Ven Sverige ,45% , 795kr

Eftersom hven släppte en rågwhisky så sent som i december tyckte jag det var lämpligt att ställa Hvenus mot en rågwhisky från USA. Jag valde Jim Beam och enligt dem ska den smaka som det gjorde innan förbudstiden. Jag kan börja med att nämna att Malte inte har någon större erfarenheter när det gäller rågwhisky. Vi var rörande överrens om att Hvenus vann denna kamp med stora siffror. Hvenus tyckte vi smakade gott men Jim Beam fick inga större hurrarrop. Dock ska man ha i åtanken att denna dryck intars i USA när det är betydligt varmare. Det kan ju helt klart påverka smakupplevelsen.

Nästa kamp var mellan två flaskor från samma destilleri men med två olika namn på etiketterna. Box har nämligen bytt namn till High Coast Distillery. Dálvve är deras brukswhisky. Ifjor släppte de ett specialsläpp som hade legat en del tid på sherryfat. Det var delade meningar om vem som vann kampen, men vi konstaterade att de gör kvalitéswhisky.

Mizar ingår i hvens seven stars serien. Whiskyn blir äldre och det blir snäppet bättre hela tiden. Kvällens vinnare var det många som tyckte denna whisky var. I år kommer sista delen av denna serie. Ska bli spännande och se hur den går i mål och vad som väntar framöver från detta svenska destilleri.

Till kvällens öl serverades det potatissallad och buffalovingar. Till kaffet blev det daimbullar.

IMG_2670

 

Detta inlägg publicerades i 6:1 Mizar, Box Dálvve, High Coast Dálvve Sherry, Hvenus Rye, Jim Beam Rye, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s