Smakprov

Black Norse – ny blended scotch whisky på Systembolaget!

Efter en veckas skidåkning i slalombacken är man tillbaka i whiskyvärlden. I posten från förra veckans skörd hittade jag två whiskyrelaterade brev/tidning. Ett nytt nummer av Allt om Whisky har kommit ut. bild%21202Sedan fanns där ett whiskyprov från Philipson Söderberg ! 10 cl av en ny sort som heter Black Norse. Mycket trevligt. Se mer info nedan. bild%201

Black Norse är en ny blended scotch whisky på Systembolaget som lanseras i det fasta sortimentet den 2 mars. Whiskyn är tillverkad av välrespekterade Ian Macleod Distillers Ltd, ett av de största oberoende familjeföretagen i whiskybranschen.

1234566gKaraktär

Black Norse bjuder på en stor och balanserad doft av torkad frukt med maritima inslag och milda rökiga toner av ek. Whiskyn har en kraftfull sherrysmak efter lagring på sherryfat som landar i en blandning av mjuk malt, russin, apelsin och torvrök. Avslutas med mjuk frukt som sakta avtar med en fin kryddighet och rökig ton.

Mer om Ian Macleod Distillers Ltd

Företaget grundades redan 1933 och drivs idag av tredje generationen. Den skotska whiskyproducenten har en ständigt växande portfölj av välkända och mycket omtyckta varumärken inom produktkategorierna whisky, gin, rom och likör.

BLACK NORSE

Lansering: 2 mars
Sortiment:
Fast sortiment
Produceras av:
Ian Macleod Distillers
Pris:
299 kr
Volym:
700 ml
Systembolagsnummer:
422
Alkoholhalt:
40 %
Tekniska uppgifter:
Blended Scotch Whisky
Ursprung:
Skottland

John Medley’s – ny Kentucky Straight Bourbon på Bolaget

 111111111111111111I veckan som gick fick jag ännu ett trevligt mail till bloggen. Det handlade om ett erbjudande att få ett smakprov av denna nyhet. Vi i whiskyklubben Malte letar ständigt efter nya varianter att prova. På nästa provning i kommande månad har vi nu tre nya varianter som har rammlat ner i brevlådan under sommaren. Dessa omdömen kommer att publiceras här. Jag vill framföra ett stort tack till Primewinegroup.

Produktbladet som medföljde innehåller följande:

Bourbon har fått ett uppsving i Sverige och den 1 september lanseras nyheten John Medley’s i Systembolagets fasta sortiment. John Medley’s kostar 249 kr flaskan och blir den billigaste på Bolaget inom segmentet amerikansk whiskey, vilket betyder att den lagrats i minst två år. I John Medley´s fall har lagringen skett på amerikanska ekfat i hela sex år. Resultatet är en smakrik men samtidigt len Bourbon med fyllig smak av vanilj och rökig karaktär.

Bourbon är en dryck som ökar i popularitet i Sverige. Segmentet växte med 5,4 % under 2013, medan den totala spritförsäljningen gick ned med 2,3 % *. Bourbon är en typ av whisky som tillverkas i USA av minst 51 % och max 78 % majs, resten består av vete och/eller råg och korn. Bourbon kan avnjutas som en avec eller användas som bas till drinkar.

John Medley’s Kentucky Straight Bourbon Whiskey

John Medley’s har lagrats i sex år på 225 liter amerikanska ekfat, mestadels från Ozark Mountains Country i Kansas. För att avge rätt smakelement har ekfaten sotats. Det här är en mycket smakrik Bourbon med toner av kolade fat, vanilj, torkad frukt, nötter och torkade örter. Finishen är behagligt mjuk med toner av kryddor och vanilj.

Art nr: 10687

Pris: 249 kr

Sädeslag: 51 % majs, 49 % korn

 

För mer information och produktprov kontakta:

Karin Tångstedt, PR-ansvarig, karin.t@primewinegroup.com, 070 861 73 74

PrimeWine Sweden, som importerar John Medley till Sverige, är en av de största vinimportörerna i Sverige och det största företaget inom PrimeWine Group. Sedan starten 2002 har vi jobbat med att sätta samman en portfölj av världsledande vinmakare och vinvärldens nya stjärnor. Idag är vi stolta över vår bredd, kunskap och resultatet att vara en av de ledande leverantörerna av vin till såväl Systembolaget som till landets restauranger.

* Enligt Systembolagets försäljningsstatistik

Nyhet! Bourbonfatlagrade Bowmore Small Batch.

Bowmore-Small-BatchIgår fick jag ett mycket trevligt mail till bloggen. Det var ett erbjudande om att få ett varuprov på Bowmore Small Batch. Denna är ny på beställningssortimetet från och med den 1 Juli. Importören är PhilipsonSöderberg.

Några fakta från deras Produktblad:

Pris: 389 kr Varunr: 85090 Volym: 700 ml Alkoholhalt: 40 % Land: Skottland

Den är till hälften lagrad på first fill-bourbonfat och andra hälften på second fill-bourbonfat.

First fill-fatet skänker sötma och kryddighet. Second fill-fatet adderar fruktighet och sälta.

Bowmore Small Btach har en varmt gyllene färg och en doft av vanilj, hav, torvrök, honung och kanel. Smaken karaktäriseras av citrus, sälta, vanilj och kokosflingor och eftersmaken domineras av rökighet, bourbonvanilj och lime.

Denna kommer Whiskyklubben MALTE att prova och utvärdera under hösten. Extra trevlig skall det bli eftersom vi nyligen var och besökte Islay.

Sankt Ibb-Cask 11-217

Sankt IbbIdag fick jag ett nyhetsbrev från Spirit of Hven Backafallsbyn. Jag har helt missat att de snart släpper en ny whisky från hven. Nedan står lite info om denna.

Den 5 Juni kl. 10.00 webblanseras vår nya single malt whisky,
Sankt Ibb – Cask 11-217 : 51,4%vol, på Systembolaget.

Denna whisky är ett unikum, en oas, en välsignad uppenbarelse.

En singelmalt whisky med en charmig rökighet, lakrits och nytjärad båt, fint avrundad med russin, mandel och mjuka lädertoner. Något för alla sybariter att avnjuta bland de bästa av vänner.

Sankt Ibb, fat 11-217, är gjord på korn odlat på koordinater 55°91’N, 12°69’S det vill säga Hven, strax utanför destilleriet. Kornet mältades i vår pilotanläggning på Hven och rökningen skedde med Chinkapin ek från våra gamla fat och lokalt skördad tång

Fakta: Endast 273 (260+13) flaskor buteljerat, från ett fat vid fatstyrka (Single Cask)
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s