Provning 64

bildI fredags var det så äntligen tid för en ny whiskyprovning efter lite strul fram och tillbaka för att hitta ett lämpligt datum där alla hade möjlighet att närvara. Till denna provning var Rune W inbjuden från det gamla gardet. Totalt var vi sex närvarande. Det var givande att höra Rune berätta hur det var när Malte Seniorer var och reste runt i Skottland. Dagen till ära hade Micke W bränt var sin CD-skiva med alla bilder som vi tog på vår Skottlandsresa i sommras. Han hade även med en projektor så vi kunde se en hel del av bilderna under kvällens lopp. Då Håkan var sjuk sist fick han sin tavla denna gång med motivering: Bästa bilförare på vår resa.

Till kvällens provning hade sejdelshoppen.se haft vänligheten att skicka tre olika sorters whiskyglas för oss att utvärdera. Kvällen bestod alltså inte enbart av whiskyprovning utan också en glasprovning. Resultatet av glasprovningen kommer inom kort publiceras i ett eget inlägg.

Kvällen whisky bestod av:

  1. Bruichladdich Organic Barley, Islay Skottland, 50% , 165kr, 200ml
  2. Bruichladdich Skottish Barley, Islay Skottland, 50% , 165kr, 200ml
  3. Bruichladdich Islay Barley, Islay Skottland, 50% , 165kr, 200ml
  4. Bruichladdich Bere Barley, Islay Skottland, 50% , 165kr, 200ml
  5. Bruichladdich Warehouse No6, 10år, Islay Skottland, 64,9% , 500kr

Whisky 1 till 4 hade jag inhandlat på Bruichladdich under vår resa. Detta var ett gift pack bestående av fyra olika 20 cl flaskor. Som namnet antyder är kornet odlat på olika platser. Whisky 5 hade jag lyckats komma över med hjälp av ett byte mot två flaskor Macallan. (Läs här om detta byte.) Ett stort tack till Lasse !

bild76Kvällens stjärnwhisky var utan tvekan Warehouse No6. Den hade blivit lagrat på bourbonfat och tillika privatägd tunna, där av namnet. Det var verkligen kvalité rakt igenom. Trots styrkan (64,9%), gick det utmärkt att sippa på denna utan vatten.  Vad jag förstår är enda problemet att flaskorna har tagit slut.

bild12När det gäller de övriga sorterna skillde det mycket mellan de olika varianterna. Som sig bör var flaskan med kornet från Islay den bästa av dem. Vi blev lite konfunderade och undrade om det verkligen betyder så mycket på smaken var kornet är skördat. Jag skall undersöka om det är något annat som också skillde de olika varianterna åt.

Kvällen avslutades med öl och en pizzaslice. Tiden sprang på så vi han inte med kaffe och kaka. Ny tid bokades för nästa provning och vi kom överrens om att vi siktar på att besöka Malmö Öl & Whiskyfestival 2015. Datumen för denna festival är 13 och 14 mars. Mer info hittas här. Det var onekligen så att det kändes att alla kvällens whisky var starka, alltså 50% och 64,9%. Det gjorde att man somnade lite snabbare denna kväll.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Bruichladdichprovning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Provning 64

  1. Pingback: Summering av Whiskyåret 2014 | Whiskyval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s